Kronisk Värk del 1

Detta kommer bli ett tjatigt långt inlägg, läs inte om du inte klarar av just sådant. 
Att leva med kronisk värk är olika för alla, men det här är min syn på det hela.
Jag har haft kronisk ryggvärk i över 10 år nu, men det var inte fören några år sen, 3 år tror jag, som jag fick själva diagnosen vad det var. Jag har alltså en stelnad disk i svanken, på grund av det är mina muskler exremt stela i kroppen, vilket ger mig smärta. De tror också att på grund av att min stela disk buktar ut kan de ha skadat/skavt på mina närliggande nerver, vilket också kan ge smärta.  Eftersom de inte märkte att jag hade sån svank (nästan 90 grader) som gjorde att disken alltid var under press och inte fick "slappna av" så den stelnade så är det försent att göra något åt det. Jag kommer alltså ha det tills jag dör eller tills medicin går framåt så något nytt kan testas. 
 
Kronisk värk är när man haft det en lång tid och att den är konstant. Jag har alltså alltid ont, men vissa dagar är värre än andra. Mitt "normala" ont är inte så hemskt så länge du inte tänker på de, man får tvinga sig själv att inte tänka på de.  Skulle förklara den smärtan som svullna muskler, känns liksom ömt o molande/tryckande smärta. 
När det är som värst känns det som jag har blåmärken längs hela ryggen, större parti vid ländryggen och skulderbladen och ut över hela axlarna.  
Funderar på att ta bilder sminkad som de känns. Får se om jag orkar göra det. 
Självklart efter 10 år så har jag hittat saker som gör det lättare att klara av smärtan när den är som värst. Men det får bli ett annat inlägg ;) 
 
Men självklart när man har haft det länge är det andra saker som tar skada också. Familjen tycker det är jobbigt att de inte kan göra något, man vill ju alltid hjälpa till. 
Jag själv tycker jag är jätte tjatig när jag säger "jag har ondare idag", jag tycker att jag säger det jämt. På grund av det så säger jag det nästan jämt vilket leder till att folk som inte är mig extremt nära glömmer bort eller inte vet om mitt problem. Det kan va båda bra och dåligt, kan vara skönt ibland att inte ta upp det för hatar "skadad hundvalp" blicken man får väldigt länge efter man berättat, eller ännu värre "wow, söker du så mycket uppmärksamhet att du ljuger" blicken, men den leder oftast till att jag aldrig pratar med personen igen. Jag förstår dom verkligen, vem skulle tro en person som har ont men att de inte syns. 

Tänkte göra detta som en liten serie inlägg. Med olika teman, vad som hjälper mig, djupare förklaring på hur de känns, vad man som annhörig kan göra, mm. 
 
 
 

Ryggvärk Smärta diskbråck kronisk värk värk
0 kommentarer